laupäev, 7. november 2015

vegan-nipp: peedidipp

Mida vegan või asemel leiva peale määrib? Mille sisse filmiõhtul krõpsu kastab?
Mida koolis vahetunnis nosida? Aga õhtul tatrapudru kõrvale?
Mida pakkuda oodatud, aga ka ootamatutele külalistele? 

Oled sa üksi või mitmekesi, mul on su (info)näljale lahendus!
Novembri vegan-väljakutse puhul tutvustan enda köögis kõige tihedamini aset leidvat lihtsalt valmivat imekreemi: kikerherne-peedimääret. See hummusest arenenud peedidipp, mille valmistamise odav hind (400-grammine kikerhernepurk, kus vedeliku sees herneid ~240 grammi, maksab olenevalt poest 60-80 sendi kanti; kilo toorest peeti saab samuti vähema kui euro eest) tõestab, et ka vaene tudenginiru võib vegan olla, on sobilik nii leiva peale kui juurviljade kõrvale, risotode kaaslaseks ja salatite sõbraks. Lisades vaid mõned komponendid, saab segust mõnusad kotletid!
*
Keedupeeti müüakse poodides 400-grammistes pakkides, aga kui kodus on olemas ahi, soovitan igatahes seda kaunist punast köögivilja fooliumi sees küpsetada. Selleks kata ahjuplaat fooliumiga, raputa sinna soola, lõika rusikasuurused peedid pooleks (NB! ära koori) ja lao nad, lõigatud pooled all, vastu soola. Tõmba tekiks peale veel üks kiht fooliumit ja libista kandikutäis umbes tunniks ajaks 220-kraadisesse ahju omasoodu küpsema. Katsu hambatikuga-- kui peedid on pehmed, on nad valmis. Lase neil jahtuda, siis on kergem noaga koored eemaldada.
*
Kui juba ahi kuumaks kütta, siis ikka asja pärast! Selles retseptis välja toodud kogustest jagub nii piknikuõhtu hummuseks kui kiireks snäkiks mõnusateks kotlettideks. Säilita segu külmkapis.

PEEDIDIPP
Sega kokku ja blenderda/mikserda:
500 grammi küpsetatud või keedetud peeti
~500 grammi (kaalutud ilma vedelikuta, ehk tegu 800-grammise purgiga) kikerherneid
1 sidrun
1 tšillikaun
3 sl tahhiinit või oliiviõli (vms, näiteks päikesekuivatatud tomatitest purki üle jäänud õli)
3 küüslauguküünt
maitseaineid (valikuline ja kombineeritav: minu tavaline taks on 1 tl korianderit, 1 tl vürtsköömneid, 1 tl tüümiani)
soola ja pipart

PEEDIKOTLETID

Sega kokku:
500 grammi eelmainitud peedidippi
2 suurt supilusikatäit maapähklivõid
100 grammi jahu (nisu-, tatra-, rukki- vms; sobib ka kartulipuder, mille puhul on siduvaks aineks tärklis)
2 peenekshakitud sibulat
kõik need maitseained, mida ema kotleti sisse paneb*,

vormi pallid ja a) vajuta nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil lapikuks ja anna 200 kraadi juures 30 minuti kanti kuuma või b) prae panni peal kuumas õlis.

* Kui tabad end tihti mõttelt, et ei suuda lihast või piimatoodetest loobuda, sest need tuletavad nii väga lapsepõlve meelde, on tegemist sentimentaalse seosega, mis põhineb enamasti maitsenüanssidel, mitte toiduainegruppidel. Küsi (vana)emalt, mis on tema saladus su lemmikkotlettide valmistamisel --koriander, tüümian, pune või porgand; äkki hoopis saiapuru?--- ja kasuta seda taimsete pätsikeste sisus ära. Nii saad lisaks tuttavale kotletitekstuurile ka tuttava maitse. 

0 muljet:

Postita kommentaar

 

Template by BloggerCandy.com